Den nemme og sikre måde at rulle sejl ind og ud

Quantum-Topdown-Gennaker-Rollgennaker-Furling-Funktion

Rullesystemer er der mange af. Alle kendte mærker har deres eget system. De er alle lavet til at hjælpe dig med en så let indrulning som muligt. Du skal være opmærksom på, at det rullesystem du vælger skal være kraftigt nok til din størrelse båd. Hvis rullesystemmet er for småt, kan håndteringen af især indrulning blive unødigt tung.

En spilerstrømpe er et rigtig godt redskab og kan være en stor hjælp til håndteringen af spileren og spare sejlet for mange småskader. Spilerstrømper har med skiftende held været lanceret før. Ingen af de eksisterende fabrikanter har helt kunne leve op til vore forventninger om funktion og kvalitet. Vi har derfor sammen med offshore sejlere udviklet en spilerstrømpe som honorerer vore krav.

Hos Quantum Sails har vi arbejdet intenst med topdown systemer til gennaker gennem flere år. Vi har testet mange systemer på sejlbåde i alle størrelser. Vi ved, hvordan topdown fungerer.
Peter Havn
Quantum Sails

Topdown gennaker er et nyt alternativ til spilerstrømpen. Ligesom med rullegenuaen rulles gennakeren på et rullesystem. Hvis nødvendigt er systemet fastgjort til stævnen og faldsvirvlen er forbundet til den øverste drejning. Når sejlet er fastgjort til systemet, kan sejlet hejses. Sejlet rulles ud ved hjælp af den endeløse line.

Performance og håndtering

Cruising-Downwind-Quantum-A3-Gennaker-Flying
A3 gennakeren er en allround-gennaker med fokus på halvvind

Intet reb eller dobbelt tov syet i gennakerens forlig forhindrer Topdown-gennaker. En anden fordel ved Quantums Topdown-system, udover den nemme og sikre håndtering, er, at du kan køre en fuldgyldig gennaker som vores A3.
A3 har et forlig, der er væsentligt længere end afstanden mellem hals og top. A3 er derfor særligt effektiv på medvindskurser med en vindvinkel på op til 160°!

Du behøver ikke at rulle din gennaker ind med det samme. Du kan sagtens lade den være og rulle den ud igen ved senere sejllads.

Krav og betingelser

Rollgennaker-Topdown-Gennaker-Furling-Voraussetzung-1
Topdown-furling-systemet markeret med rød er for tæt på forstaget. Det kan potentielt kollidere med rullesystemet..

Desværre er ikke alle rigkonfigurationer egnet til at bruge et topdown-rullesystem til gennakere eller code zero. Et vigtigt krav er tilstrækkelig plads mellem forstag og topdown-systemet. Moderne 9/10 rigge (øverste figur, grøn markering) giver de bedste betingelser, hvis spinnaker/gennaker faldet kommer frem et godt stykke over forstaget på masten.

Afstand er også påkrævet ved stævnen for at forhindre, at forstaget og topdown-systemet ikke blokerer hinanden. Gennakeren skal derfor fastgøres minimum 30 cm foran forstaget. De fleste moderne sejlbåde er allerede udstyret med stærke beslag på stævnen eller med en specielt designet platform.

Der er ofte et stærk ankerbeslag. Efter grundig undersøgelse kan sådan en bom være egnet til at fastgøre topdown-systemet. Bemærk, at topdown-rullesystemet ikke kræver den samme høje spænding som en Code Zero i medvind. Det er nok at skubbe topdown-staget og stramme det med et par omdrejninger i spilhåndtaget.

Gennaker-bomme er også meget velegnede og kommer som tilbehør eksempelvis fra Seldon eller Facnor. Der er flere slags adaptere til disse aluminiums- eller carbonrør, så de kan eftermonteres på næsten alle typer både. De er nemme at bruge og kan hurtigt fastgøres og løsnes.

Kontroller venligst

  • Afstanden mellem forstaget og spinnaker
  • Hvor topdown-systemet kan fastgøres til stævnen

og kontakt derefter din Quantum sejlproducent. Vi fremsender gerne et tilbud!

Topdown-rullesystem og tilbehør

Kravet for sikker benyttelse af topdown-systemet er valget af den rigtige hardware kombineret med et passende sejl. Det er nemlig ikke alle gennaker-rullesystemer, der drejer let nok.
En anden afgørende faktor er de torsionsbestandige reb, der forbinder remskiven ved stævnen og den øverste svirvel. Det er ikke bare et hvilket som helst otte-femten reb, men en kompleks samling af højteknologiske fibre.

Selv den bedste torsionsblokering drejer før, vinkelmomentet når toppen. Uden beskyttelse her, ville sejlet lide slid. Derfor udstyrer nogle producenter deres torsionskabler med kugler. Disse øger omkredsen og fremskynder dermed indrulning af sejlet.

Mange designfunktioner (ofte små funktioner) i et topdown-rullesystem kan være afgørende for enkel og sikker håndtering. Baseret på vores erfaring med topdown-rullesystemer, har vi viden til at foreslå det helt rigtige system, der passer til dig og din båd.

Profurl-Spinex-Topdown-Gennaker-Furler-Rollgennaker
Spinex topdown-rullesystem til gennakere fra Profurl.

Videoer