Det hele ligger i fiberen

Men pas på - laboratorieværdier alene siger kun lidt!

Fibre er komponenterne i sejldugen og bestemmer formens stabilitet og holdbarhed.
I det følgende har vi derfor forsøgt at beskrive de mest almindelige fibre i tabellen nedenfor og dermed gøre dem mere sammenlignelige. Men vær forsigtig – laboratorieværdier som disse bestemmer ikke kun egenskaber som UV-modstand eller knækmodstand. Eksempelvis tykkelsen på et fiberbundt er også afgørende for UV-modstand. Jo tykkere, jo bedre er de indre fiberkomponenter (“filamenter”) beskyttet mod solens stråler.

Et andet interessant eksempel er om carbon. Ifølge denne tabel er carbonfibre særlig følsom overfor knæk og er derfor dårligt egnet til brug i sejldug. Når det bruges korrekt, er carbon dog en særlig robust og holdbar fiber. I Fusion M sejl indsættes carbonfibre således, at carbonfilamenterne undgår den skadelige kompression. Som resultat knækker de ikke så nemt, og sejlet holder længe. Det samme gælder Dimension-Polyants GPL eller Carbon Sport-dug til radiale snit til cruising sejl og racing sejl.

Fibre til sejl - standard fibre

Forklaring:
  • Modulus/elasticitetsmodul, også E-modul, trækmodul, elasticitetsmodul eller Youngs modul er et materialeparameter fra materialeteknik, der beskriver forholdet mellem stress og forlængelse, når et fast legeme deformeres i tilfælde af lineær elastisk opførsel.
    Faser-für-Segel
  • UHMPE – Ultra High Modulus Polyethylen, også kendt som Dyneema eller Spectra.
  • cN/dtex – cN, Centinewton eller Zentinewton (0,01 Newton) er en almindelig enhed til at beskrive styrken af fibre og garn (f.eks. cN/dtex).
  • g/den – gram pr. denier (1 den. = 1 gram pr. 9000 meter).